Home Vitrina frigorifica verticala
Vitrina frigorifica verticala
Vaporizatoare pentru racirea unui gaz PDF Imprimare Email
Vitrina frigorifica verticala
Scris de claudia   
Joi, 04 Noiembrie 2010 12:36
Vaporizatoarele cu ax dublu si temporizator stilizeaza pentru racirea unor lichide in industria alimentara (de exemplu: vinurile dupa limpezire). Vaporizatorul are o cuva in care stihul tratat vine priri partea de jos prin racordul 3; cuva are un invelis dublu .in care vaporizeaza agentul frigorific care intra in invelis prin racordul 7. Vaporizatorul si agentul frigorific sunt aspirati de compresor prin racordul: 2 dupa ce au trecut de dornul de vapori situat la partea superioara a cuvei in care are loc si separarea picaturilor de lichid antrenate. Un agitator vertical, cu palet si curatitor 6 mentine vinul in miscare si permite desprinderea de pe peretele cuvei a cristalelor de gheata formate, vinul fiind racit foarte aproape de punctul de congelare. Etansarea arborelui de antrenare a agitatorului se face cu o garnitura rotativa. Prin racordul 4 se evacueaza vinul racit. Agentul frigorific utilizat frecvent este amoniacul, deci materialul din care este confectionat vaporizatorul este otelul. Vinul nu poate veni in contact cu otelul; de aceea suprafata vaporizatorului trebuie acoperita cu un email vitrificat sau cu rasini artificiale polimerizate, care sa fie tinute conducatoare de caldura si sa reziste la coroziunea provocata prin formarea si raderea cristalelor de gheata. in cazul utilizarii freonilor, cuva se. poate realiza din cupru, iar invelisul exterior din otel. Vaporizatoarele cu tambur au un tardbur din otel inoxidabil cu partea inferioara inecata in lichidul de congelat. Tamburul intr- o: miscare de rotatie lenta, antreneaza pe suprafata sa o pelicula de lichid de congelat, care patrunde intr-o tava inferioara prin racordul 4. lichidul congelat pe tambur este racit cu dispozitivul. Bucatile de solid sunt apoi depozitate sau transportate de un sistem cu surub.
Agentul frigorific patrunde in interiorul tamburului prin orificiile de distributie ale conductei. Printr-o alta conducta cu orificiu se asigura aspiratia vaporilor de agent frigorific spre compresor, prin racordul 2 cele doua conducte au garnituri de etansare la intrarea in tambur.

VAPORIZATOARE PENTRU RACIREA UNUI GAZ
Gazul racit este in general aerul necesar realizarii unui microclimat in spatii situate in industria alimentara, chimica, industria usoara, domeniul social-cultural etc, sau alte gaze din industria chimica, siderurgica sau rezultate din experiente de laborator. Se intilnesc doua situatii diferite de utilizare a vaporizatoarelor pentru racirea aerului si anume, pentru obtinerea de temperaturi ale gazului peste zero grade si sub zero grade. Pentru racirea aerului la temperaturi sub zero grade pe suprafata de schimb de caldura se formeaza un strat de bruma sau gheata care reduce transferul de caldura si trebuie indepartat, situatie care influenteaza constructia vaporizatorului. Vaporizatoarele pentru racirea unui gaz se clasifica dupa mai multe criterii:
• dupa natura agentului frigorific:
— vaporizatoare pentru amoniac;
— vaporizatoare pentru freoni si clor ura de metil.
• dupa circulatia aerului:
— cu circulatie naturala ;
— cu circulatie fortata.
• dupa forma suprafetei :
— din conducte netede;
— din conducte cu aripioare.
Vaporizatoare cu circulatia naturala a aerului. Pot fi cu conducte netede si cu conducte cu aripioare. Vaporizatoare cu conducte netede. Sint confectionate din serpentine plate sau spirale, fixate fie in plafon, fie la pereti. Conductele se confectioneaza din otel cind agentul frigorific este amoniacul, si din cupru cind se utilizeaza freoni si clorura de metil. In vederea mentinerii sub o anumita valoare a pierderilor de sarcina in circulatia agentului frigorific, care determina reducerea puterii frigorifice, se introduce o limitare a lungimii conductelor realizindu-se mai multe circuite in paralel. Se recomanda urmatoarele valori ale raportului dintre lungimea l si diametrul d ale conductei, pentru diversi agenti frigorifici: clorura de metil si amoniac. La freoni se recomanda lungimi mai reduse, acestia avind masa moleculara , amoniacul si clorura de metil si ca urmare, vor introduce pierderi de sarcina mai mari pe 1 m lungime la acelasi debit si diametru de conducta. Vaporizatoarele din conductele netede sint din ce in ce mai putin folosite, fiind caracterizate de greutati mari raportata la puterea frigorifica. Din aceasta cauza s-a trecut la vaporizatoare din conducte cu aripioare.Vaporizatoare din conducte cu aripioare. Prin montarea aripioarelor se realizeaza o crestere a suprafetei de schimb de caldura pe 1 m lungime de 10 ... 20 ori mai mare decit la conductele netede. La vaporizatoarele pentru amoniac aripioarele se confectioneaza din otel sau din aluminiu, iar la cele pentru freon din aluminiu. indepartarea ghetii de pe suprafata prin radare este foarte dificil de realizat in prezenta aripioarelor. La vaporizatoarele cu circulatie naturala a aerului se recomanda montarea unor ecrane, sicane pentru ameliorarea circulatiei aerului si deci intensificarea transferului de caldura. Ecranele sau plafoanele false permit ghidarea aerului la intrarea si iesirea din vaporizator. Sectiunile de trecere a aerului sint calculate in functie de dimensiunea camerei in lungul careia are loc circulatia aerului.
Vaporizatoare cu circulatie fortata a aerului. Pe linga tipurile de vaporizatoare cu conducte si cu aripioare, intilnite la vaporizatoarele cu circulatie libera, la cele cu circulatie fortata, apar in plus vaporizatoarele carcasate. Vaporizatoarele din conducte netede sint tot mai putin utilizate in cazul circulatiei fortate, ca urmare a procedeelor moderne de decongelare a vaporizatoarelor confectionate din conducte cu aripioare. Vaporizatoarele din conducte cu aripioare au constructie definita de agentul frigorific si de conditiile functionale. Agentul frigorific impune materialul: conducte de otel, cu aripioare din otel sau aluminiu pentru amoniac si conducte de cupru cu aripioare din aluminiu pentru freoni si clorura de metil.

Aripioarele au pasul de montaj mai mic, ca urmare a procedeelor de decongelare, fiind cuprinse intre 4 si 16 mm. Alegerea pasului optim depinde de temperatura spatiului racit, frecventa decongelarilor si cantitatea degajarilor de umiditate ale produselor racite. In cazul in care vaporizatorul realizeaza uscarea aerului pe un interval mare de umiditati absolute, simultan cu racirea la temperaturi sub 0°C, pasul aripioarelor se alege mare; la uscari mai reduse, pasul este mai mic. Aripioarele sint, in mod obisnuit, realizate dintr-o singura piesa pentru mai multe conducte, aceasta constructie avind urmatoarele avantaje:
— asigura o mai mare rigiditate ansamblului conducte si aripioare ;
— se micsoreaza pierderile de sarcina la circulatia aerului ;
Faciliteaza procesul de decongelare in sensul unei posibilitati mai bene de scurgere a apei rezultate. Pentru intensificarea transferului de caldura prin realizarea unei turbulente mai intense, aripioarele au ambutisate pe ele nervuri de diverse forme si profile. Conductele se asaza in sah in cazul in care conductele au aripioare comune, pentru a elimina posibilitatea aparitiei unor circuite favorizate de aer pentru transferul de caldura. Aceasta situatie cu circuite favorizate apare la asezarea in coridor a conductelor.
Asezarea in sah a conductelor are ca efect un transfer mai intens de caldura intre aer si agentul frigorific, ca urmare a turbulentei realizate in miscarea curentului de aer. Racitoarele de aer carcasate pentru temperaturi sub 0°C, construite de catre intreprinderea Frigotehnica — Bucuresti, cu suprafete cuprinse intre 170 si 500 m2, cu vaporizarea directa a amoniacului, au conducte de otel cu diametrul de 30 X 3 si aripioare din otel cu grosimea de 1 mm, fiind montate 60 buc/m si 100 buc/m; asezarea conductelor este in coridor.Intreprinderea Frigotehnica — Bucuresti construieste si racitoare de aer de tavan, la care agentul de racire este fie amoniac, fie o saramura. Racitoarele ele aer pentru climatizarea de confort cu agentul de racire pentru apa sint construite de intreprinderea IAAICA — Alexandria. Conductele sint din cupru cu diametrul de 16 x 0,5 mm avind lamele de aluminiu cu grosimea de 0,25 mm si pasul de 2 si 3 mm. Metode de eliminare a brumarii raciioarelor de aer. Pe suprafetele racitoarelor de aer, cind temperatura lor este inferioara punctului de roua al aerului, se produce condensarea vaporilor de apa din aer si daca temperatura suprafetei racitorului este suficient de scazuta.
 
Treptele instalatiilor PDF Imprimare Email
Vitrina frigorifica verticala
Scris de claudia   
Joi, 04 Noiembrie 2010 10:42
Instalatiile in mai multe trepte, raportul presiunilor pipo nu poate fi marit oricit, aceste valori fiind limitate de punctul triplu si punctul critic al agentului frigorific. De asemenea, nu se recomanda scaderea presiunii de vaporizare sub o anumita limita (0,1 bar), deoarece dimensiunile cilindrilor compresoarelor pentru joasa presiune devin neeconomic de mari ca urmare a cresterii volumului masic al vaporilor, iar pericolul patrunderii aerului prin neetanseitati impune luarea unor masuri de siguranta. Limita de variatie a raportului presiunilor este pjp0 = 100 ... 110, ceea ce corespunde la diferenta de temperatura 0C —G0 = 100 ... 120°C. La o temperatura de condensare -30...+40°C, rezulta cea mai scazuta temperatura de vaporizare ce poate fi obtinuta (—70...—80°C). Aceasta este limita utilizarii instalatiilor cu compresie mecanica in trei trepte.

Pentru obtinerea de temperaturi de vaporizare si mai scazute se utilizeaza instalatiile in cascada . Acestea constau din cuplarea de instalatii ce functioneaza cu agenti frigorifici diferiti. Fiecare din cele doua tipuri de instalatii poate sa fie in mai multe trepte de comprimare.
In vaporizatorul V agentul frigorific preia caldura de la mediul racit, fie direct, fie prin intermediul unui agent intermediar. Vaporii formati sint aspirati de compresorul A, comprimati si refulati in schimbatorul de caldura cu sarcina dubla condensator-vaporizator CiF2, in care condenseaza, cedind caldura de condensare agentului frigorific din treapta de inalta presiune care vaporizeaza. Condensatul se lamineaza in ventilul de reglaj VRi ce intra in vaporizator.
in treapta de inalta presiune, vaporii formati in schimbatorul de caldura cu sarcina dubla sint aspirati de compresorul K, comprimati si refulati in condensatorul C2;
lichidul se subraceste in subracitorul SR dupa care se injecteaza in vaporizatorul V2 prin intermediul ventilului de reglaj VR%.
Pentru treapta de inalta presiune se utilizeaza drept agenti frigorifici amoniacul, R 12, R 22 si pentru treapta de joasa presiune R 13, R 23, etan, etilena, propan, metan, azot. Drept agenti intermediari se folosesc R 12, etilena etc. Cu ajutorul acestor instalatii se pot obtine temperaturi de vaporizare pina la — 200°C. Se prezinta o schema a unei instalatii in cascada, cu patru agenti frigorifici (amoniac, etilena, metan si azot), presiunile si temperaturile de lucru ale acestora.
Schema instalatiei in cascada, cu patru agenti frigorifici, pentru obtinerea unei temperaturi de — 196°C.

INSTALATII FRIGORIFICE CU EJECTIE DE VAPORI RECI
Instalatiile cu ejectie au urmatoarele avantaje: constructie simpla; cost de investitie redus si functionare sigura (neavind piese in miscare); nu prezinta pericol; cost de functionare redus cind se poate folosi abur ca deseu; utilizeaza apa ca agent frigorific.
Dezavantajele lor constau in urmatoarele: consum mare de abur datorita, ireversibilitatii procesului de amestec din ejector; consum mare de apa de racire a condensatorului; posibilitatea redusa de adaptare a instalatiei la conditii de functionare variabile; capacitate redusa de acoperire a unor diferente de temperaturi mari; domeniul de utilizare mai restrins fata de celelalte tipuri de instalatii frigorifice.
Ele se utilizeaza avantajos numai la racirea lichidelor prin evaporare proprie.
Principiul de functionare a instalatiei. in vaporizatoul V, se realizeaza vaporizarea apei pe baza preluarii caldurii de la apa ce urmeaza a fi racita. Acesti vapori intra in camera de amestec a ajutajului ca urmare a diferentei de presiune ce exista intre vaporizator si ejector. Vaporii reci sint antrenati de aburul de lucru care s-a destins in ajutajul montat la intrarea in ejector, de la o presiune mare la o presiune mica si care capata astfel o viteza foarte mare (supersonica). Acest amestec se comprima in difuzorul ejectorului pina la presiunea de condensare, ca urmare a transformarii energiei cinetice in energie potentiala de presiune. Amestecul de vapori condenseaza apoi in condensatorul C, iar lichidul rezultat se divide in doua parti: o parte este pompata in cazanul CZ pentru fierbere, alta parte se lamineaza in VR si apoi intra in vaporizator. in vaporizator se realizeaza o recirculatie a apei cu pompa P2 in vederea intensificarii schimbului de caldura. in ciclul teoretic , transformarile au urmatoarea semnificatie:
1-2 — destinderea adiabática a aburului de lucru cu ajutorul duzei pina la presiunea de vaporizare;
8-9 — vaporizarea izobara-izoterma a apei in vaporizatorul V; 3 — amestecul dintre aburul de lucru de stare 2 si aburul rece de stare 9)
3-4 — comprimarea adiabática a amestecului in difuzorul ejectorului;
4-5 — condensarea izoterm-izobara a amestecului de abur;
5-6 — pomparea apei in cazan ;
6-7— preincalzire izobara a apei in cazan pina la starea de saturatie; 7-1 — vaporizarea in cazan.

Calculul termodinamic al ciclului teoretic. in acest caz se cunosc:
0r — temperatura apei de racire a condensatorului; da, pa — temperatura
si presiunea aburului de lucru.
Se calculeaza: Qm — debitul de abur de lucru; Qom
— coeficientul de ejectie: u
— debitul de abur rece aspirat de ejector: Q0m. Avind relatiile: Oc = (Q0m + Qm) (h ~ h) i l1-26)
0 + 0>, ; deoarece i5 ~ j6; i5 — i8, rezulta: i/I Io
Coeficientul termic se defineste: vj.= *o/&<. I1-29)

1.4. INSTALATII FRIGORIFICE CU ABSORBTIE
Spre deosebire de instalatiile analizate pina acum, instalatia cu absorbtie utilizeaza pentru realizarea procesului de lucru un amestec binar de substante (un agent frigorific si un corp absorbant). Caracteristic acestor substante este ca au temperaturi de fierbere diferite la aceeasi presiune si ca dizolvarea lor se face nelimitat.
Conform regulii fazelor in echilibru a lui Gibbs, pentru caracterizarea starii termodinamice a amestecului sint necesari trei parametri de stare. Drept parametri de stare se aleg in mod obisnuit presiunea p, temperatura 6 si un parametru cantitativ care indica participatia masica sau gravimetrica a unuia din componentii in amestec, care desi impropriu, este denumit si. concentratie. Instalatiile prin absorbtie cu functionare continua, analizate in continuare, folosesc apa drept absorbant si amoniacul ca agent frigorific sau bromura de litiu drept absorbant si apa ca agent frigorific. Aceste instalatii se utilizeaza acolo unde sint disponibile abur de contrapresiune, apa supraincalzita, gaze fierbinti si in ultima vreme si apa incalzita de soare sau de alte resurse energetice secundare. Se pot cupla cu instalatii cu compresie mecanica, fiind utilizate indeosebi in perioada de vara cind, aburul este disponibil, iar iarna pentru acoperirea virfurilor de consum. Se utilizeaza in special in industria chimica si in climatizari. Prezinta avantajul obtinerii concomitente a frigului si a apei calde,, avind uneori un cost mai scazut decit instalatiile cu compresie mecanica. Dezavantajul lor consta in consumul ridicat de caldura si de metal. Fenomenul principal pe care se bazeaza functionarea instalatiei este fenomenul de absorbtie a agentului frigorific de catre un mediu absorbant.
 
Vitrina frigorifica verticala PDF Imprimare Email
Vitrina frigorifica verticala
Scris de claudia   
Miercuri, 22 Septembrie 2010 12:48


Dintre multitudinea de produse electrocasnice disponibile in magazinele de specialitate clientii isi pot alege produsul cel mai avantajos care sa raspunda necesitatilor de zi cu zi. Printre cele mai bine cotate produse si cele mai solicitate de clienti se numara vitrina frigorifica verticala, fiind un produs care poate fi utilizat in orice conditii, atat pentru uz casnic, cat si pentru uz comercial.



Succesul acestui produs (vitrina frigorifica verticala ) a inceput sa apara in urma cu 7 ani cand comercializarea lui s-a intensificat. O vitrina frigorifica verticala a inregistrat vanzari impresionante in ultimii ani fata de orice alt produs din aceasii categorie, acest lucru fiind posibil si datorita promovarii corecte. Un alt lucru a contribuit la inregistrarea de vanzari-record a acestui produs (vitrina frigorifica verticala ) si anume incalzirea globala. Temperaturile caniculare din ultimii ani i-a determinat pe clienti sa achizitioneze o astfel de vitrina frigorifica verticala pentru a-si putea conserva si depozita in mod sigur produsele alimentare si bauturile in sezonul cald.



Micii comercianti si marile magazine comerciale sunt principalii clienti care achizitioneaza o astfel de vitrina frigorifica verticala. Afacerea lor depinde de aceasta vitrina frigorifica verticala care le asigura atat expunerea produselor perisabile cat si conservarea lor in conditii optime. Specialistii in domeniu recomanda comerciantilor si micilor intreprinzatori o vitrina frigorifica verticala cu design atractiv, destinata prezentarii produselor alimentare, care necesita depozitarea la temperaturi scazute, dotata cu un set de roti, fapt care ii confera o mobilitate crescuta.acest model este recomandat, in special, in utilarea supermarketurilor si a marilor magazine care vor sa obtina o linie de raft frigorific vertical cu o extindere mare, avand posibilitatea modularii.





 


Sondaje

Iti place acest site?
 

Vizitatori Online

Avem 2 vizitatori online

Adauga la retele sociale

Facebook Twitter Digg Delicious Stumbleupon RSS Feed 

Joomla 1.5 Templates by JoomlaShine.com